Gymnázium Budějovická

Concurso de Comidas Regionales 2019

Naposledy upraveno , Kateřina Krýzlová

V pátek 11.10. si studenti a profesoři španělské sekce připomněli den zasvěcený oslavě hispánské kultury. Jelikož tento rok spadá Día de la Hispanidad, jeden z nejdůležitějších španělských svátků, na sobotu, bylo žádoucí přesunout tuto tradici už na pátek. Oč tedy vlastně šlo? Na bilingvě se vždy 12.10. koná akce, při které studenti připravují tradiční hispánské pokrmy a později je prezentují před celou španělskou sekcí.

Tento rok byl však odlišný. Poprvé jsme dostali určitý úkol, jímž bylo připravit pokrmy typické pro regiony resp. autonomní oblasti, ze kterých pocházejí naši rodilí učitelé (Madrid, Valencie, Kanárské ostrovy, Andalusie, Galicie). Tak bylo možné ochutnat např. dulces andaluces, pastel de naranjas, tarta de Santiago, rosquillas de San Isidro, ajo blanco, torrijas a samozřejmě tapas. Také bylo premiérou, že něco uvařili i samotní učitelé.

Jako pokaždé se jídelní stoly zaplnily od jednoho konce ke druhému a výsledná scenérie byla skutečnou pastvou pro oči. Uznání si zaslouží mimo jiné i studenti z 1.D, z jejichž řad se do soutěže zapojilo mnoho kuchařů amatérů. Soutěže? Ano, po ochutnání všech "platos" se páni profesoři odebrali do učitelské jídelny, kde po jistě vášnivé diskuzi rozhodli o vítězích. Tento rok obdržel pomyslné zlato Gabriel Pišvejc z 5.D, který zvítězil se svým dortem ze Santiaga de Compostela. V těsném závěsu se umístily A. Poláčková, C. Dinhová a N.A. Espitia ze 3.D, které se svým polvito uruguayo překonaly i Natálii Kepkovou ze 4.D, která připravila valencijskou paellu. Potlesk si však zasloužili i všichni ostatní účastníci včetně profesorů, kteří nám prakticky předvedli gastronomii částí Španělska, z nichž pocházejí.

Zvláštní poděkování náleží také paní profesorce Mužíkové-Paclíkové, která se zhostila role organizátorky a hlavní moderátorky celého klání. Pomocnou ruku jí podala paní profesorka Moučková.

Josef Labuda, 3.D

Fotogalerie
Otevřít fotogalerii
Autor
Kateřina Krýzlová